Інтерв’ю з президентом  університету  академіком Сергієм Ківаловим

— Добрий день, шановний Сергію Васильовичу. Нинішнього навчального року Національний університет «Одеська юридична академія» відсвяткував свій 20-літній ювілей. Якщо порівнювати з іншими університетами, яким на сьогоднішній день понад сто років, то це досить молодий вік. І тоді одразу постає питання: «У який спосіб за настільки невеликий період часу вдалося досягти такого високого рівня освітньої діяльності й матеріально-технічної бази, тоді як іншим на це знадобилося десятки й навіть сотні років?»
— Ще з моменту заснування нашого університету — в 1997 році — ми поставили своєю метою створити найкращий юридичний навчальний заклад у нашій країні. І це була не просто далекосяжна мрія, це була конкретна мета й керівництво до дії. І дуже важливо, що весь наш колектив, усі, без винятку, наші співробітники підтримали цю ідею й з першого дня почали докладати колосальних зусиль на шляху її досягнення. І ви знаєте, така плідна праця просто не могла бути не оцінена гідно, а тому результати не забарилися — уже в перші роки свого існування наш  заклад вищої освіти (ЗВО) приєднався до Європейської асоціації університетів, у нас з’являлися нові навчальні корпуси, ми відкривали нові спеціальності, а кількість студентів щороку стрімко зростала. І перший упевнений успіх став для всіх нас прекрасним стимулом далі розвиватися і вдосконалюватися.
— Знаю не з чуток, що в Національному університеті «Одеська юридична академія» вчаться студенти з усіх, без винятку, областей України, а також із країн близького й далекого зарубіжжя. І щороку кількість вступників сюди значно більша, ніж на ідентичні спеціальності до інших вишів. Тож чим саме Одеська юридична академія так приваблює вступників?
— З першого року функціонування нашого університету під час організації освітнього процесу ми насамперед орієнтувалися на запити й потреби студентів. У цьому сенсі велика увага приділяється формуванню практичних професійних навичок, навчальний процес  побудовано в такий спосіб, щоб слідом за теоретичною підготовкою завжди йшло закріплення отриманих знань на практиці. По закінченні навчального року наші студенти мають можливість проходити практику в органах державної влади й місцевого самоврядування, українських і закордонних юридичних компаніях, міжнародних організаціях, з якими наш університет має домовленості про співробітництво. Студенти вже з перших курсів мають можливість ознайомиться з юридичною професією і добре зарекомендувати себе на своєму майбутньому місці роботи. Багато в чому саме завдяки такому підходу всі наші випускники успішно працевлаштовуються за фахом протягом першого року від моменту випуску. Також дуже важливою перевагою навчання в нашому університеті є хороша мовна підготовка. На сьогоднішній день ми є першим ЗВО в Україні, де студенти можуть вивчати юридичні дисципліни англійською, німецькою, французькою, італійською чи іспанською мовами. Крім штатних викладачів, нашим студентам читають авторські лекційні курси професори з провідних університетів Європи й США, а також закордонні юристи-практики.
— Продовжуючи тему, хотілося б поговорити про впровадження сучасних технологій в освітній процес. На жаль, чимало ЗВО у нашій країні мають дуже застарілу комп’ютерну техніку, яка не відповідає запитам нашого часу. А як із цим справи у вас?
— Незважаючи на те, що в нас гуманітарний виш, ми повсюдно впроваджуємо інформаційні технології в навчальний процес. Адже на сьогоднішній день без досконалого знання комп’ютерної техніки не зможе обійтися жоден кваліфікований фахівець, а тим більше юрист. Усі, без винятку, навчальні корпуси обладнано комп’ютерами, є спеціалізовані комп’ютерні класи, а нещодавно на базі нашого університету відкрито новий, оснащений за останнім словом техніки IТ-центр.
— Студентська активність не обмежується заняттями в університеті й практикою, адже студентські роки — найкращі в житті, їх неодмінно потрібно провести весело й цікаво. Скажіть, чи приділяє університет належну увагу організації дозвілля своїх студентів?
— На мій погляд, організація дозвілля студентів не менш важлива, ніж, власне, організація навчального процесу. Адже наше завдання — не тільки підготувати висококваліфікованих фахівців, а й виховати всебічно розвинених молодих людей. І дуже важливу роль у цьому відіграє студентський спорт. Ми створили найпотужнішу в Україні спортивну базу, яка включає стадіони, ігрові зали, центр спортивних єдиноборств, а також ультрасучасний спортивно-оздоровчий комплекс, розташований на березі моря — на 8-й станції Великого Фонтана. Крім того, нещодавно в нашому студентському кампусі було відкрито два сучасні зали — тренажерний і танцювальний, і тепер у наших студентів ще більше можливостей для саморозвитку й підтримання себе в гарній фізичній формі.
— Часи зараз такі, що на ринку освітніх послуг спостерігається дуже жорстка конкуренція. Поділіться секретом, як НУ «ОЮА» вдається зберігати лідерство?
— Конкуренція справді велика, але наша відмінність у тому, що в цій ситуації ми не копіюємо інших, а створюємо своє. Наш головний девіз звучить так: бути краще, ніж учора, а не краще, ніж інші. Ми розвиваємося, вивчаємо ринок праці й відкриваємо нові затребувані спеціальності та напрями підготовки. І молоді люди з радістю вступають до нас, адже вони знають просте правило: успішний ЗВО — успішні випускники.

Інтерв’ю провела Ганна САВЕЛЬЄВА.

Від імені багатотисячного професорсько-викладацького і студентського складу, профкому первинної профспілкової організації, Студентської ради Національного університету «Одеська юридична академія» щиро вітаємо президента нашого університету Сергія Васильовича Ківалова з днем народження! Щиро дякуємо талановитому керівникові, чуйному вчителеві й наставникові. Міцного здоров’я, добробуту й невичерпного оптимізму! Хай Господь оберігає вас на многая літа, а наш університет розвивається і процвітає!